Rzodkiewka

Sałatka z rzodkiewką

Rzodkiewka


Rzodkiewka jest odmianą rzodkwi, która pochodzi z Azji. Była znana już 2 tys. lat temu w Egipcie, gdzie uchodziła za roślinę leczniczą poprawiającą jasność myślenia.

Przybiera kształt kuli, walca i stożka. Może być biała, różowa, czerwona, karminowa lub nawet fioletowa. Wyróżnia ją charakterystyczny pikantny smak.

Bogactwo rzodkiewki

Rzodkiewka zawiera niewiele kalorii i sporo witamin z grupy B, kwas pantotenowy oraz witaminę C. To również bogate źródło wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Kompleks witamin i minerałów zawartych w rzodkiewce powoduje, że jej spożywanie jest szczególnie korzystne dla naszych włosów.

Rzodkiewka dla zdrowia

Połączenie żelaza, miedzi i manganu w jednym warzywie, sprawia, że rzodkiewka jest polecana osobom cierpiącym na niedokrwistość, gdyż wpływa korzystnie na procesy krwiotwórcze w organizmie.

Ostry smak nadaje rzodkiewce olejek gorczycowy, zawierający siarkę, który znany jest ze swych właściwości antybakteryjnych, przeciwzapalnych i tonizujących na kwasy żołądkowe.

Jest naturalnym środkiem poprawiającym trawienie i apetyt oraz działającym bakteriobójczo na przewód pokarmowy.

Rzodkiewki są  zdrowym dodatkiem do twarożku, chłodnika, chleba, sałatek i sosów jogurtowych.

Godne polecenia są również, coraz bardziej popularne kiełki rzodkiewki, które są szczególnie bogatym źródłem witaminy C, siarki, potasu i magnezu. Dieta bogata w te składniki pomoże przywrócić cerze blask, wzmocni włosy i paznokcie oraz wyrwie z jesienno-zimowej apatii i zmęczenia.

Rzodkiewka doskonale nadaje się do uprawy w ogródku, gdyż bardzo szybko rośnie i można się nią cieszyć na talerzu już od wczesnej wiosny. Z powodzeniem można ją uprawiać również w donicach na balkonie.

Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz

Zdaniem naukowców z Université Laval kwasy omega 3 pomagają zmniejszyć poczucie przygnębienia i symptomy towarzyszące depresji, często dotykające kobiety w okresie menopauzy. Skuteczność kwasów omega 3 została potwierdzona w 8 – tygodniowym badaniu naukowym prowadzonym przez Dr Michel’a Lucas, w którym wzięło udział 120 kobiet w wieku 40-55 lat. Uczestniczki prac badawczych podzielono na dwie grupy, część otrzymywała kapsułki zawierające kwasy omega 3 (EPA), a część placebo.
Omega-3 zapobiega chorobom serca

Od dawna znany jest korzystny wpływ kwasów omega 3 na zdrowie układu krwionośnego i zmniejszenie...

Jak podkreśla prowadzący doświadczenie Marc Riedl, jest to pierwsze tego typu badanie wskazujące na rzeczywistą antyoksydacyjną aktywność biologiczną składników znajdujących się w brokułach. Warzywa te są źródłem glukozynolatów, które w organizmie metabolizowane są do izotiocyjanianów, silnych antyoksydantów o właściwościach antynowotworowych.
Brokuły a zdrowie układu oddechowego

Jak donosi Clinical Immunology, badania naukowe wykazały, że spożywanie brokułów może uchronić przed stanami zapalnymi...

Kiwi jest bogatym źródłem antyoksydantów. Zawiera spore ilości witaminy C (80 mg/100g) i E. Badania naukowe sugerują, iż regularne spożywanie 2-3 owoców kiwi dziennie może znacznie zredukować ryzyko nowotworu, zakrzepicy i udaru. O wyjątkowości właściwości odżywczych tego owocu może świadczyć odkrycie w nim zupełnie nowej, dotąd nieznanej formy witaminy E, która być może nadaje kiwi tych niezwykłych walorów żywieniowych.
Kiwi

Kiwi jest bogatym źródłem antyoksydantów. Zawiera spore ilości witaminy C (80 mg/100g) i  E. Badania...

Zamknij